Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σάλος στην κτηματαγορά από τα νέα μέτρα


απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Ομοβροντία φόρων στην ακίνητη περιουσία, προκαλεί αναταραχή στους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι κάνουν λόγο για κατεδάφιση της ατμομηχανής της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχει δύο ευνοϊκά μέτρα για την κτηματαγορά, εντούτοις οι φόροι που ετοιμάζονται αναμένεται κάνουν πανάκριβη της κατοχή ακίνητης περιουσίας. Ειδικά σε μια εποχή όπου το ακίνητο έχει απαξιωθεί, χιλιάδες σπίτια και επαγγελματικοί χώροι είναι ξενοίκιαστοι ενώ οι ιδιοκτήτες τους φορολογούνται χωρίς να εισπράττουν εισοδήματα.
Το πάγωμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για ολόκληρο το 2011 καθώς και η αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά κάθε είδους ακινήτου για 3 χρόνια, είναι ασφαλώς θετικά μέτρα. Παρά το γεγονός ότι η αναστολή του πόθεν έσχες είναι ουσιαστικά νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος, εντούτοις εκτιμάται ότι θα φέρει ρευστότητα και θα δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για επενδύσεις στα ακίνητα.
Ωστόσο, η επιβολή νέου τέλους ακίνητης περιουσίας, πιθανότατα 0,1%, το οποίο θα πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά για ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 2.500 ευρώ/τ.μ. καθώς και η μείωση του αφορολόγητου για το ΦΑΠ από τις 400.000 στις 200.000 ή ακόμη και στις 100.000 ευρώ, είναι μέτρα που σοκάρουν την αγορά.
Οι εργολάβοι οικοδομών κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα στην κτηματαγορά καθώς και για προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το ποιος θα πληρώσει το νέο τέλος μέσω της ΔΕΗ. Αν και θα πρόκειται για φόρο στον ιδιοκτήτη, θα καλείται να τον πληρώσει ο ενοικιαστής.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) από την πλευρά τους, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Ληξιαρχική πράξη θανάτου του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού, της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του, αλλά και κάθε ελπίδας για ανάκαμψη της οικονομίας, προβλέπει το "μεσοπρόθεσμο" πρόγραμμα επιβίωσης της οικονομίας μας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τ
Tο πρόγραμμα προβλέπει για την ακίνητη ιδιοκτησία μεταξύ άλλων τα εξής πρόσθετα φορολογικά μέτρα:
  • Μείωση αφορολογήτου του ΦΑΠ στις 100.000 ευρώ.
  • Επιβολή έκτακτης εισφοράς στα "ακριβά" ακίνητα.
  • Εκτακτη εισφορά 1-2 ο/οο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
  • Διπλασιασμό των τεκμηρίων κατοικίας.
  • Ετήσια "έκτακτη" εισφορά στα εισοδήματα πάνω από συγκεκριμένα όρια.
Η ΠΟΜΙΔΑ δηλώνει για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αδύνατη η πληρωμή όλων των παραπάνω φόρων, και συνεπώς το Δημόσιο θα έχει στη διάθεσή του μόνο τον δρόμο των κατασχέσεων και πλειστηριασμών των ακινήτων, στους οποίους ουδείς προσέρχεται πλέον να πλειοδοτήσει με τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία!
Ενόψει του ότι οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπουν δρακόντειες ποινές όχι μόνον για όσους αρνούνται, αλλά ακόμη και για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά και πάλι τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτου για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους ακινήτων, ως μόνη σανίδα σωτηρίας, ώστε να μην καταδικαστούν μαζικά σε ποινές ακόμη και κάθειρξης, για αδυναμία πληρωμής φόρων!»
Βασίλης Σ. Κανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου