Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Financial Times Deutschland: Καταρρίπτεται ο μύθος περί εργατικών Γερμανών και τεμπέληδων Νοτιοευρωπαίων


από το ΒΗΜΑ




Συγκριτική μελέτη των Financial Times Deutschland για τον ελεύθερο χρόνο και τις δαπάνες στη Γερμανία και στις χώρες της νότιας Ευρώπης προς κατάρριψη 'μύθων', αναφέρει τα εξής:
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα ότι όλα τα κράτη της Ευρωζώνης «πρέπει να καταβάλουν τις ίδιες προσπάθειες». Οι λέξεις - κλειδιά: εργατικοί Γερμανοί, τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίοι. Λίγο πριν την εξόρμηση των Γερμανών εκδρομέων στους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, η FTD έρχεται να φωτίσει το ζήτημα:
Αν οι άνθρωποι στον ευρωπαϊκό Νότο ήταν πράγματι πιο τεμπέληδες από τους Γερμανούς, θα έπρεπε να κατέχουν ιδιαίτερη θέση εκεί οι πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και εκείνες που αφορούν την εκμετάλλευση του ελεύθερού χρόνου. Ωστόσο, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Οι Γερμανοί εργαζόμενοι εργάζονται όχι μόνο λιγότερο απ' ό, τι οι συνάδελφοί τους στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία - αλλά ξοδεύουν και πολύ περισσότερα χρήματα για το σκοπό αυτό.
Για την ακρίβεια, ξοδεύουν μέχρι και τρεις φορές περισσότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Περισσότερο από 11% των συνολικών καταναλωτικών δαπανών των Γερμανών πηγαίνει στον ελεύθερο χρόνο τους και σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Συγκριτικά: Οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι πληρώνουν μόνο 6% περίπου και οι Έλληνες μόνο 4%.
Η εξήγηση είναι εξής: Όσο πιο εύποροι είναι οι άνθρωποι μιας χώρας, τόσο λιγότερα χρήματα ξοδεύουν για είδη πρώτης ανάγκης όπως το φαγητό, η ένδυση και το ενοίκιο. Το γερμανικό πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα είναι - σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - περίπου 28.000 ευρώ, δηλαδή δύο φορές υψηλότερο από το ελληνικό. Οι Έλληνες λοιπόν πρέπει να δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα για τις καθημερινές τους ανάγκες, ενώ οι Γερμανοί μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για συναυλίες και μαθήματα τένις σε σχέση με τους γείτονές τους της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου