Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Το χαβά τους οι Τσάμηδες!






από το ιστολόγιο Βορειοηπειρώτης

Φωτογραφίες απο τις σημερινές (Σαββάτο 25/6/2011) εκδηλώσεις στην Κονίσπολη

 
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος η πορεία των Τσάμηδων στην Κονίσπολη δίπλα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, εις μνήμη των θυμάτων της «γενοκτονίας» τους. Η πορεία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι από τους Αγίους Σαράντα με πολλά αυτοκίνητα και λεωφορεία που ήρθαν απ’ όλη την Αλβανία και κυρίες από την Αυλώνα και το Φίερι, δύο πόλεις που είναι εγκατεστημένοι οι περισσότεροι από τους περίπου 15 χιλιάδες Τσάμηδες που έφυγαν από την Θεσπρωτία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αποφύγουν την αντίποινα των Ελλήνων για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει σε συνεργασία με του Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.

Οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα πριν από τις εκδηλώσεις, με διάφορες ενέργειες και προβοκάτσιες. Όπως και πέρυσι ο πρόεδρους του κόμματος τους PDIU, Shpetim Idrizi, ζήτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Αλβανικό Κοινοβούλιο να σεβαστούν τη μνήμη των «θυμάτων» με ενός λεπτού σιγής......
 
 
 
 
 
Η περσινή αντίδραση του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε να μην σηκωθεί τη στιγμή που η Αλβανική Βουλή τιμούσε με ενός λεπτού σιγής τα «θύματα», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο Τσάμηδων βουλευτών τους, απευθύνοντάς του μάλιστα και απειλές από το βήμα της βουλής έδωσε όμως και την ευκαιρία να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι άλλοι μειονοτικοί αλλά και πολλοί αλβανοί βουλευτές αντί της τιμής ή άλλης αντίδρασης επέλεξαν τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο Idrizi, να βγουν έξω από την αίθουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη», στο φετινό τιμητικό λεπτό σιγής στην αίθουσα της Αλβανικής Βουλής δεν παραβρίσκονταν κανένας μειονοτικός έλληνας βουλευτής.
Σύμφωνα με αλβανικά μέσα η Ελληνική αστυνομία του συνοριακής διάβασης του Μαυρομάτη εμπόδισε σήμερα το πρωί την είσοδο στην Ελλάδα του βουλευτή Dashamir Tahiri που συνοδεύοντα από το Έπαρχο Μαρκατιού και κάποιους δημοσιογράφους. Μετά από διαπραγματεύσεις επιτράπηκε τελικά είσοδος του τσάμη βουλευτή ενώ επέστρεψαν πίσω ο έπαρχος και άλλα επτά άτομα ως ανεπιθύμητα και επικίνδυνα για τη δημόσια τάξη.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν απόψε με καθιερωμένο φολκλορικό φεστιβάλ στους Αγίους Σαράντα, με τη συμμετοχή πολλών σχημάτων απ’ όλη την Αλβανία και το Κόσσοβο.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου