Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ιεροσόλυμα: Νέα ένταση με το Πατριαρχείο Ρουμανίας


από το ΒΗΜΑ

Ιεροσόλυμα: Νέα ένταση με το Πατριαρχείο Ρουμανίας
Ο πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Ρουμανίας μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Δευτέρα στην Αγία Γη ο επίσκοπος Καμπινεανούλ κ. Κυπριανός ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας του Βουκουρεστίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κυπριανός μετέφερε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τις θέσεις του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο οποίος φέρεται να επιμένει στην λειτουργία Ναού του Πατριαρχείου Ρουμανίας στην περιοχή. 

Η ένταση που παρατηρείται στις σχέσεις των δύο ορθοδόξων Εκκλησιών ξέσπασε εξαιτίας της ανέγερσης και λειτουργίας ναού στην Ιεριχώ από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, ενώ η περιοχή υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. 

Πριν από δύο μήνες με επιστολή του προς τον κ. Δανιήλ, την οποία αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Θεόφιλος τόνιζε διαμαρτυρόμενος: «εάν και άλλαι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι ακολουθήσουν το παράδειγμα τούτο της Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας, τότε θα έχωμεν εις την Αγίαν Γην αντιπροσωπείας δεκατριών αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπερ έσται παράδειγμα αυθαιρέτου ορθοδόξου πολυφωνίας και πολυαρχίας, δυσκόλως διοικητικώς οικονομούμενης...».

Μάλιστα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δήλωνε ότι επέδειξε μετριοπάθεια και ανεκτικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και προειδοποιούσε σαφέστατα τον κ. Δανιήλ ότι αν δεν δώσει άμεσα λύση τότε θα εξαναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της μνημόνευσης του ονόματος του από τα Δίπτυχα.

Πολλοί αγιοταφίτες δηλώνουν ότι η επίσκεψη του κ. Κυπριανού επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι δύο πλευρές, εξαιτίας, όπως υποστηρίζουν, της στάσης του Πατριαρχείου Ρουμανίας που εμμένει στις θέσεις του, παραβιάζοντας όσα ορίζουν οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων. 

Ωστόσο, όπως προσέθεταν, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας δεν θα δώσει συνέχεια στο ζήτημα, παρά ταύτα η επίλυση του προβλήματος παραμένει βασική προτεραιότητα του κ. Θεοφίλου, καθώς η παραμικρή ένδειξη υποχώρησης του θα αποτελέσει την αφορμή για την δημιουργία Ναών και άλλων αυτοκέφαλων ορθοδόξων Εκκλησιών στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου