Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μόνη της ήρθε η ύφεση;



από το Ινφογνώμων Πολιτικά (αναδημοσίευση από Ναυτεμπορική)


Στη βαθύτερη ύφεση αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2010, δηλαδή σε... αστάθμητο παράγοντα.
Στη σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει «συνεπώς, είναι προφανές ότι η παραπάνω απόκλιση έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθύτερης, από το αναμενόμενο, ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές». 

Μόνη της ήρθε η βαθύτερη ύφεση; Δεν είναι συνέπεια και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται, δεδομένου μάλιστα ότι οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εγκαταλείψει προ πολλού αυτό το στάδιο; 
Και δεν συνιστά μία ακόμα αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, που δεν επιτυγχάνει κανένα στόχο, αν αυτός δεν αναθεωρηθεί τρεις με τέσσερις φορές; Ομως οι αστοχίες του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, δεν τελειώνουν στην απόκλιση του ελλείμματος του 2010.
Ας θυμηθούμε λίγο ότι τον περασμένο Νοέμβριο κατήρτισαν από κοινού τον προϋπολογισμό του 2011. Σε ενάμιση μήνα από την έναρξη εφαρμογής του, στα μέσα Φεβρουαρίου, ΥΠΟΙΚ και τρόικα, διαπιστώνουν ότι ο προϋπολογισμός «δεν βγαίνει» και ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,74 δισ. ευρώ.
Δύο μήνες αργότερα, στα μέσα Απριλίου αναθεωρούν το ύψος των έκτακτων μέτρων σε 3 δισ. ευρώ. Και βεβαίως δεν έχουμε τελειώσει εδώ με τα μέτρα. Ενδεχομένως το καλοκαίρι το πακέτο των έκτακτων μέτρων να φτάσει στα 5 δισ. ευρώ.
Και προς τον Οκτώβριο είναι πιθανόν να ακούσουμε ότι, λόγω συνεχιζόμενης και βαθύτερης του αναμενόμενου ύφεσης, έχουμε νέα αστοχία στο έλλειμμα, την οποία θα επωμιστούν ξανά, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Απαντά σε όλα αυτά, μια φράση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που αναφέρεται στα οικονομικά μέτρα της δικής του κυβέρνησης, αλλά ταιριάζει απόλυτα στη δική μας περίπτωση. 
Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Είναι πολύ εύκολο να επιλύει κάποιος προβλήματα σε βάρος όσων δεν διαθέτουν ισχύ, βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και δεν διαθέτουν κάποιο λόμπι να τους υποστηρίζει. Όμως, αυτό δεν είναι σωστό, ούτε θαρραλέο».
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου