Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ο Ελληνας που ανακάλυψε το εμβόλιο-ελπίδα για τον καρκίνο


από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ο Ελληνας που ανακάλυψε το εμβόλιο-ελπίδα για τον καρκίνο


Ενα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου φιλοδοξεί να προσθέσει στη φαρέτρα των επιστημόνων ο Κύπριος καθηγητής Ογκολογίας του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ Τζον Νεοπτόλεμος με τη δημιουργία του εμβολίου Telo Vac, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται πειραματικά σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο καθηγητής Νεοπτόλεμος εξηγεί ότι το εμβόλιο που δημιούργησε ουσιαστικά «ξυπνά» το ανοσοποιητικό σύστημα. Οπως λέει, τα κύτταρα επικοινωνούν στέλνοντας χημικά σήματα.
Η ιδιαιτερότητα των καρκινικών κυττάρων είναι ότι «καμουφλάρονται» με τέτοιον τρόπο, ώστε τα σήματα που εκπέμπουν να μην αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. «Το εμβόλιο ουσιαστικά κάνει τα κύτταρα να ''ξυπνούν'' και να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει καρκίνος».
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του να επικεντρωθεί στον καρκίνο του παγκρέατος ο καθηγητής Νεοπτόλεμος λέει: «Μιλάμε για την πιο δύσκολη μορφή καρκίνου που υπάρχει. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μια θεραπεία που λειτουργεί αποτελεσματικά. Ακόμα και η χημειοθεραπεία δεν έχει πολύ καλά αποτελέσματα».
Η χορήγηση του εμβολίου αρχίζει δοκιμαστικά αυτές τις μέρες σε 1.100 ασθενείς που, όπως λέει ο καθηγητής, βλέπουν με θετικό μάτι την προσπάθεια.
«Το εμβόλιο αρέσει στους ασθενείς και στους θεράποντες γιατρούς γιατί, εκτός των άλλων, έχει και τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες».
Η ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τη χορήγηση του εμβολίου θα αρχίσει το καλοκαίρι και, στην περίπτωση που αυτά κριθούν ικανοποιητικά, το Telo Vac θα πάει προς έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.
«Αν λάβουμε την έγκριση και από εκεί, αισιοδοξούμε ότι στο τέλος του 2012 θα μπορεί να αρχίσει η ευρεία χορήγησή του».
Για την κατάσταση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα ο καθηγητής έχει εμπεριστατωμένη άποψη, αφού είναι τακτικός επισκέπτης στη χώρα μας. Η άποψή του είναι ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς και νοσοκομεία, αλλά πάσχουμε σοβαρά σε όλα τα θέματα που αφορούν την καριέρα και την εξέλιξη των επιστημόνων.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαφάνεια και η επαγγελματική εξέλιξη του προσωπικού δεν γίνεται με βάση τις ικανότητες κάθε γιατρού. Αν γινόταν αυτό, ο τομέας της Υγείας θα ήταν χίλιες φορές καλύτερος. Το περιβάλλον δεν βοηθά όποιον θέλει να προοδεύσει».
Η ελληνική πραγματικότητα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για πολλούς νέους επιστήμονες που επιλέγουν την Αγγλία, και άλλες χώρες, για να εργαστούν.
Ακόμα και αυτοί όμως δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα δεδομένα μιας χώρας όπως είναι η Αγγλία. «Συνεργάζομαι με Ελληνες γιατρούς και είναι πολύ ταλαντούχοι. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της εκπαίδευσής τους δεν έχουν μάθει να είναι ανταγωνιστικοί. Αυτό τους γεμίζει με άγχος και πολλοί επιστρέφουν στην Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Νεοπτόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου