Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το iPhone ξέρει τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι


Μυστικό πρόγραµµα του τηλεφώνου καταγράφει τις κινήσεις του κατόχου του για έναν χρόνο



Μία γυναίκα βγάζει φωτογραφία µε το iPhone. Ισως όµως, χωρίς να το γνωρίζει, αφήνει και τα ίχνη της

Ενας «χαφιές» είναι κρυµµένος στα iPhone και ταiPad, επιτρέποντας στις ζηλιάρες συζύγους και τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ να εντοπίζουν και την παραµικρή κίνηση των κατόχων αυτών των συσκευών: αυτό αποκάλυψαν σε συνέδριο που πραγµατοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο δύο βρετανοί ερευνητές συστηµάτων ασφαλείας, ο Πιτ Ουόρντεν και ο Αλασντερ Αλαν. 


Οι συγκεκριµένεςσυσκευέςτης Apple, µε λειτουργικό iOS4, καταγράφουν τις κινήσεις των κατόχων τους και τις αποθηκεύουν σε µυστικά αρχεία. «Το πιο άµεσο πρόβληµαείναι ότι ταδεδοµένα αυτά αποθηκεύονται στη συσκευή σας µε µια µορφή που διαβάζεται εύκολα», τόνισαν οι ερευνητές. Αντίθετα µε υπηρεσίες εντοπισµού της γεωγραφικής θέσης,όπως η Foursquare, οι χρήστες δεν µπορούν εδώ να απενεργοποιήσουν αυτό το σύστηµα. Σε ορισµένες συσκευές, τα δεδοµένα ενδέχεται να έχουν αποθηκευτεί εδώ και έναν χρόνο, αφού η συγκεκριµένη λειτουργία φαίνεται να ξεκίνησε µαζί µε την τέταρτη έκδοση του iOS, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010. 



Οπως είναι φυσικό, κρίσιµαζητήµατα όπως η προστασία της ιδιωτικότητας και των ευαίσθητωνπροσωπικών δεδοµένων των χρηστών επανέρχονται στην επικαιρότητα. 



Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ Privacy International έστειλε ανοιχτή επιστολή στην Apple µε την οποία ζητά να µάθει ποιος και γιατί δηµιούργησε αυτό το αρχείο, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό, αν η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα πέσει στα χέρια ανεπιθύµητων ατόµων, και κατά πόσον µπορεί κάποιος να το απενεργοποιήσει. «Αλλες εταιρείες έχουν υποστεί κυρώσεις πρόσφατα, και τώρα ήρθε ησειρά της Apple», δήλωσε ο ΕρικΚινγκ, από την Privacy International. 



Στο αρχείο καταγράφεται το γεωγραφικό µήκος και το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκεται ανά πάσα στιγµή η συσκευή, γεγονός που σηµαίνει πως οποιοσδήποτε την κλέψει ή τη δανειστεί µπορεί να «ακολουθήσει» λεπτοµερώς τις κινήσεις του ιδιοκτήτη χρησιµοποιώντας ένα απλό πρόγραµµα. Οι δύο ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συµπέρασµα πως τα δεδοµένα του µυστικού αρχείου µεταφέρονται από τη συσκευή σε οποιονδήποτε υπολογιστή συνδεθεί µε αυτήν. «Η Apple επιτρέπει σε όποιον έχειπρόσβαση στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σου να αντλήσει πληροφορίες γιατο πού ακριβώς βρισκόσουν κάθε στιγµή», τόνισε ο Ουόρντεν. 



Ο γεωγραφικός εντοπισµός, σύµφωνα µε τους βρετανούς ερευνητές, πραγµατοποιείται µέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αν και οι συντεταγµένες δεν είναι τόσο ακριβείς όσο µε τα GPS. «Το στοιχείο αυτό θεωρείται από τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα – σκεφτείτε µόνο σε ποια µέρη µπορεί να συχνάζει κανείς τη νύχτα», επισηµαίνει στην «Γκάρντιαν» ο Σάιµον Ντέιβις, επίσης από την Privacy Intrnational. 



ΘΟΡΥΒΗΜΕΝΟΣ από τις νέες εξελίξεις, ο γερουσιαστήςτων ∆ηµοκρατικών στη Μινεσότα ΑλΦράνκεν έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύµβουλο της Apple ζητώντας του διευκρινίσειςόσον αφορά τη λειτουργίατου συστήµατος γεωγραφικού εντοπισµού. Η εταιρεία µπορεί πάντως νααπαντήσει ότι για το συγκεκριµένο πρόγραµµα έχει πάρει την «άδεια» των πελατών της: στο τέλος του συµβολαίου χρήσης του προγράµµατος iTunes, που αποτελείται από 15.200 λέξεις, υπάρχει µια παράγραφος 86 λέξεων όπου τονίζεται ότι «ηΑpple και οι συνεργάτες µας µπορούν να συγκεντρώνουν, να χρησιµοποιούν και να µοιράζονται ακριβή στοιχεία εντοπισµού της θέσης της συσκευής σας».

Μια παράγραφος στους όρους χρήσης του iTunes «αθωώνει» την Apple

Εκτόξευση των κερδών της Apple



Τα 4,1 δισ. 

ευρώ, σχεδόν διπλάσια σε σχέση µε τον προηγούµενο χρόνο, έφτασαν τα κέρδη της Apple το τελευταίο τρίµηνο. Παράλληλα, ξεπέρασε τις προσδοκίες τής Γουόλ Στριτ η πορεία των µετοχών της Apple, καθώς οι πωλήσεις των iPhone και των Mac (που αποτελούν τη µεγάλη έκπληξη) 



έχουν εκτοξευθεί και η ζήτηση των iPad παγκοσµίως ξεπερνά κατά πολύ την παραγωγή. Η τιµή των µετοχών της Apple ανέβηκε κατά 3% τις τελευταίες εβδοµάδες, µε τις πωλήσεις να ξεπερνούν κατά πολύ την πρόβλεψη των 16 εκατ. iPhone και να φτάνουν τα 18,65 εκατοµµύρια. 



Εχουν πωληθεί 4,69 εκατ. iPad, καταλαµβάνοντας το 80% της αγοράς των tablet PC – παρ’ όλα αυτά δεν ικανοποιήθηκε η ζήτηση που διαρκώς αυξάνεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου