Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

«Ετοιμες» για την ελληνική αναδιάρθρωση οι τράπεζες


από το ΒΗΜΑ




«Πιο έτοιμες από ποτέ» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται να είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι τώρα θα ήταν πιο υποφερτό το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας καθώς αυτά έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs οι ξένες τράπεζες θα επιβαρύνονταν μόλις με 13 δισ. ευρώ σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 20%, ενώ σε περίπτωση που έφτανε το 60% του χρέους, η συνολική επιβάρυνση των τραπεζών θα έφτανε τα 40 δισ. ευρώ. 

«Για τα δεδομένα του κλάδου τα ποσά αυτά είναι μικρά» εκτιμούν οι αμερικανοί αναλυτές. Προσθέτουν δε ότι με τις κινήσεις της ΕΚΤ «οι τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης έχουν αποδεσμευθεί από την περιφέρεια».
«Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πιο ήπιες από ό,τι ένα χρόνο πριν» αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs.

Το πρακτορείο Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών της Citigroup σύμφωνα με τους οποίους «οι πιστωτές της Ελλάδας συνειδητοποιούν πλέον ότι όσο νωρίτερα γίνει η αναδιάρθρωση τόσο το καλύτερο». Ακόμα επικαλείται εκτιμήσεις της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, της γερμανικής Munich Re καθώς και της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών του Δημοσίου σύμφωνα με τις οποίες «οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν τώρα την αναδιάρθρωση». Αντίστοιχες εκτιμήσεις για τις γαλλικές τράπεζες έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου