από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Του Γιάννη Αντύπα
H ενότητα του ΠΑΣΟΚ απασχολεί πολύ τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, που ξέρουν από πρώτο χέρι ότι εισέρχονται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. «Οι μισοί έχουν καταλάβει, οι άλλοι μισοί όχι». Η φράση ανήκει σε συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολούθησε χθες τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. Η ενημέρωση των βουλευτών από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για το πακέτο των 30 δισ. προς τις τράπεζες είχε δύο εικόνες: Η πρώτη αποτελούταν από τη Β. Παπανδρέου και ορισμένους βουλευτές που μιλούσαν για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και αναδιάρθρωση. Η δεύτερη από τους υπόλοιπους, που επισήμαναν στους πρώτους ότι δεν είναι δυνατόν να ανακινούμε μόνοι μας τέτοια θέματα. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, «η ίδια παρατήρηση (σ.σ. για τους μισούς και μισούς) ισχύει δυστυχώς και για τους υπουργούς».
Στο Μνημόνιο
Σε κάθε περίπτωση, η κουβέντα στο ΚΤΕ Οικονομικών έφυγε γρήγορα από τις τράπεζες και πήγε στο Μνημόνιο. «Το Μνημόνιο δεν βγαίνει, επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής» τόνισε η Β. Παπανδρέου και προσέθεσε: «Ο μόνιμος μηχανισμός του 2013 προβλέπει την ελεγχόμενη πτώχευση. Μας πάνε προς τα εκεί με τους δικούς τους όρους, ώστε η αναδιάρθρωση να γίνει σε βάρος μας. Πρέπει τώρα να διαπραγματευτούμε τους δικούς μας όρους»! Η τοποθέτηση αυτή δυσαρέστησε πολλούς βουλευτές. Το λόγο ζήτησε αμέσως ο Κ. Γείτονας: «Βάσω, δεν είναι δυνατόν να λέμε εμεί τέτοια πράγματα, θα τινάξουμε τη χώρα στον αέρα». Οι βουλευτές είχαν ενστάσεις και για το νέο πακέτο προς τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας την κριτική που είχε ασκήσει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ για τα περίφημα 28 δισ.
Οι βουλευτές ζήτησαν πριν από την κυβερνητική απόφαση για το πρόγραμμα 12'- 15' και τις αποκρατικοποιήσεις να ενημερωθούν είτε σε συνεδρίαση ΚΤΕ είτε σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Είναι κάτι που το είχε ήδη αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σχεδιάζει και εξορμήσεις, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, αλλά και να στηριχθούν τα στελέχη που προωθούν μεταρρυθμίσεις. Όπως ο Κ. Σκανδαλίδης που κατέγραψε και αξιοποιεί την αγροτική περιουσία στην Κεντρική Μακεδονία και ο Ρ. Σπυρόπουλος που προχωρεί στην αξιοποίηση των ακινήτων του ΙΚΑ. Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία ψήφισης των προγραμμάτων από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν θα επιλεγεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Προσθέτουν, βέβαια, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να ανεχθεί διαρροές, ούτε να μείνει στην εξουσία με οριακή πλειοψηφία, όπως έκανε ο Κ. Καραμανλής.
Απόνερα...
Χθες συνεχίστηκαν και τα «απόνερα» από την επίσκεψη Σόρος. Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε από το «Ράδιο 9» ο Π. Ευθυμίου: «Τα funds έχουν τριπλάσια κεφαλαιοποίηση απ' ό,τι οι κλασικές τράπεζες και το 34% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια παρόμοιων funds. Ο καθένας πρέπει να παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τους εκπροσώπους αυτής της πλευράς, της ακραίας εκδοχής παγκοσμιοποίησης». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος απέρριψε κάθε σενάριο για αναδιάρθρωση του χρέους.
Μια ελαφρά διαφοροποιημένη εκδοχή έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash η Ε. Παναρίτη: «Η αναδιάρθρωση του χρέους ως ακαδημαϊκός όρος είναι κάτι αναπόφευκτο, δηλαδή είναι κάτι το οποίο πολύς κόσμος συζητάει. Είναι λάθος να λέμε ότι δεν πρέπει να το συζητάμε γιατί είναι ένα κακό πράγμα. Στην Ελλάδα δαιμονοποιούμε τους πάντες, το έχουμε πολύ ενδιαφέρον αυτό το σπορ. Ακαδημαϊκά, δηλαδή, δεν είναι κακό να το συζητάμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Έλληνες αναδιάρθρωση του χρέους απλά και μόνο από μόνοι μας, γιατί δεν είμαστε ελεύθεροι σκοπευτές».
Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τα στελέχη ενίσχυσε από τον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. «Εγώ θεωρώ ότι αντί να συμβάλουμε θετικά οι πάντες σε μία κρίση που περνάει η χώρα, κάνουμε ακριβώς το ανάποδο, όλοι μαζί. Δηλαδή είναι σα να κάνουμε το χορό του Ζαλόγγου, να τραγουδάμε όλοι μαζί και να πηγαίνουμε προς αυτό», τόνισε ο Τ. Χυτήρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου