από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Σκηνικό από τα... παλιά αναβιώνει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς εθνικιστικοί κύκλοι στα Τίρανα επενδύουν στο ανθελληνικό κλίμα ενόψει και των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου αλλά και της προσπάθειας, μέσω της απογραφής πληθυσμού, να «εξαφανιστεί» η ελληνική εθνική μειονότητα.
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου δημοσιοποίησαν το πόρισμα για τη δολοφονία του μειονοτικού Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα πέρσι το καλοκαίρι, έπειτα από επεισόδιο που δημιούργησαν εις βάρος του επειδή μιλούσε ελληνικά.
Τότε, τόσο ο πρωθυπουργός Σ. Μπερίσα όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Μέτα είχαν κάνει λόγο για δολοφονία – είχαν δεσμευτεί, μάλιστα, ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Τώρα οι δύο «εμπειρογνώμονες» της αλβανικής αστυνομίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα – ο άτυχος ομογενής είχε χτυπηθεί, ενώ οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του, από αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι συγκεκριμένοι Αλβανοί που του είχαν επιτεθεί. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να επιρρίπτουν την ευθύνη στον ίδιο το νεκρό ομογενή, γιατί, όπως λένε, έτρεχε με 50 χιλιόμετρα, ενώ στο δρόμο έξω από το κάστρο της Χιμάρας το όριο ταχύτητας είναι 40 χιλιόμετρα...
«Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Αναμένουμε από την Αλβανία, ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εγγυη θεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, που θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση ανάμειξης στις διαδικασίες της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά διατηρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς τις ενέργειές της στο μέλλον», ανέφερε η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα, μόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη αυτή.
Η εντονότατη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πιθανόν εξέπληξε, αλλά δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Εξάλλου, το ίδιο μήνυμα μετέφερε στην αλβανική πλευρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης στη συνάντηση που είχε παρουσία και του διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα με Αλβανούς αξιωματούχους στα Γιάννενα.
Εδώ και μήνες, η Αθήνα παρακολουθεί το «φλερτ» των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων αλλά κυρίως του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Μπερίσα με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, μέσω των οποίων εκφράζονται πολιτικά και οι «Τσάμηδες». Το «Κόμμα για τη Δικαιοσύνη, Ολοκλήρωση και Ενότητα», όπως ονομάζεται το κόμμα των «Τσάμηδων», εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία με συγκέντρωση στα Τίρανα, στην οποία συμμετείχε και ο υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος κ. Λ. Μπάσα.
Ο πρόεδρος του κόμματος Σπετίμ Ίντριζι ξεδίπλωσε όλο το ανθελληνικό και αλυτρωτικό κήρυγμά του, καθώς κάλεσε τους Αλβανούς, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, να στηρίξουν τον αγώνα για «επιστροφή στην Τσαμουριά» και έδωσε το νέο σύνθημα του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού λέγοντας: «Όπως ο αετός χρειάζεται δύο φτερά για να πετάξει, έτσι και η Αλβανία χρειάζεται το Κόσοβο και την Τσαμουριά...».
Ανθελληνική πολιτική
Το γενικότερο κλίμα εναντίον της Ελλάδας καλλιεργείται και από το σύστημα Μπερίσα, καθώς διαβλέπει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζουν να διατηρούν δεσμούς με το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα και προσωπικά με τον αρχηγό του, δήμαρχο των Τιράνων Έντι Ράμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες η αλβανική κυβέρνηση ανέθεσε στον αντιπρόε δρο του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστη ρίου Κρέσνικ Σπαχίου να τοποθετηθεί για δύο ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Σπαχίου, απαντώντας στις δηλώσεις του Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης για την εφαρμογή της Συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, απεφάνθη ότι επί του κειμένου είχε επιτευχθεί μόνο «πολιτική και όχι νομική συμφωνία» και συνεπώς δεν υπάρχει καμιά συμφωνία. Προδιαγράφοντας, μάλιστα, και τη στάση που θα κρατήσει η αλβανική κυβέρνηση, προειδοποίησε ότι, εφόσον το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η Συμφωνία δεν είναι συμβατή με το αλβανικό Σύνταγμα, «κάθε είδους πολιτική δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές παραβιάζει την αλβανική έννομη τάξη».
Με αφορμή, επίσης, την απογράφη του πληθυσμού –που αναβλήθηκε, εντέλει, για το φθινόπωρο– ο κ. Σπεχίου ανέφερε ότι «είναι αντισυνταγματική η δήλωση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας». Στόχος, φυσικά, αυτής της μεθόδευσης, στην οποία επιχειρεί να δώσει και νομική βάση ο κ. Σπεχίου, είναι να μην καταγραφεί ο αριθμός των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας αλλά ούτε και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Αλβανίας, κάνοντας έτσι ένα πρώτο βήμα για την κατάργηση των υποχρεώσεων που έχει η Αλβανία έναντι της μεγαλύτερης μειονότητάς της.
Στην εσωτερική αυτή πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία έχει εμπλακεί και η ελληνική μειο νότητα, καθώς το ΚΕΑΔ, στο οποίο συμμετέχει και η Ομόνοια, συνεργάζεται εκλογικά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ το νεότευκτο MEGA –περισσότερο δεξιών αποχρώσεων– επιχειρεί να πλήξει το ΚΕΑΔ, επικρίνοντας ανοιχτά την ηγεσία του για πολιτικά παιχνίδια και συναλλαγές με προσωπικά και μόνο κίνητρα.
Είναι εντυπωσιακό ότι για πρώτη φορά όχι μόνο το MEGA, που πιθανόν δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και το ΚΕΑΔ απέφευγαν να παρουσιάσουν υποψηφίους σε περιοχές όπως η Κορυτσά, η Νάρτα, η Αυλώνα, το Λούκοβο αλλά και σε βλάχικες επαρχίες, όπου παραδοσιακά το ΚΕΑΔ συγκέντρωνε αρκετές ψήφους. Το 2007, μάλιστα, το ΚΕΑΔ είχε κερδίσει δεκαέξι δήμους, εκ των οποίων οι οχτώ ήταν εκτός μειονοτικών περιοχών.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες ανακοίνωσαν τη συνεργασία των δύο κομμάτων με την εξαίρεση της Χιμάρας, όπου η αναμέτρηση παίρνει κρίσιμες διαστάσεις και για το μέλλον της Ομόνοιας, της οποίας πρόεδρος είναι ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος με το ΚΕΑΔ Βασίλης Μπολάνος.
Στη συμφωνία μεταξύ ΚΕΑΔ και Σοσιαλιστικού Κόμματος προβλέπεται ότι το ΚΕΑΔ θα υποστηρίξει σε όλες τις περιοχές της χώρας τους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα τύχει της υποστήριξης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις περιοχές Άνω και Κάτω Δρόπολη, Πωγώνι, Όντριε στο Αργυρόκαστρο, Αλύκο, Λειβαδιά και Δίβρη στους Άγιους Σαράντα και Φοινίκη και Μεσοποτάμιο στο Δέλβινο.
Στη Χιμάρα όλα τα κόμματα κατεβάζουν δικό τους υποψήφιο, με στόχο να εξουδετερωθεί ο Βασίλης Μπολάνος. Το MEGA, με υποψήφιο τον Δημήτρη Λαζάρη, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τον Γιώργο Γκόρο, διεκδικούν ψήφους της μειονότητας.
Η αποτυχία επανεκλογής του Βασίλη Μπολάνου θα έχει επιπτώσεις και στην Ομόνοια, καθώς έχει κορυφωθεί η κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οργάνωση της εθνικής μειονότητας όλα αυτά τα χρόνια σε συνεργασία με τον Β. Ντούλε.
Ειδικά στη Χιμάρα, που αποτελεί σύμβολο για το βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, υπάρχει έντονη και διαρκής αντιπαράθεση και τα επεισόδια στη διάρκεια εκλογικών αντιπαραθέσεων είναι συνήθη, με αποκορύφωμα τις εκλογές του 2003, όταν είχε και τότε εκλεγεί ο Β. Μπολάνος.
Σε κλίμα ήδη φορτισμένο, με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις των μειονοτικών αλλά και την «εισβολή» Αλβανών από το Βορρά για να αλλοιώσουν τον ελληνικό χαρακτήρα της Χιμάρας και να «βάλουν χέρι» στα υπό αξιοποίηση τουριστικά «φιλέτα» της περιοχής, οι εξελίξεις με την «αθώωση» των δολοφόνων του Αριστοτέλη Γκούμα μόνο ως απόπειρα εκφοβισμού των ομογενών μπορεί να εκληφθούν, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο την ένταση. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτρέψει η Αθήνα, πολύ περισσότερο όταν εντάσσεται σε σχέδιο γενικότερης σκλήρυνσης της αλβανικής πολιτικής έναντι της χώρας μας.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 15/04/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου