Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Business Insider: Γιατί η Γερμανία θέλει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ



Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 27 Απριλίου από την Eurostat έδειξαν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για το δημοσιονομικό έλλειμμά τους το 2010.

Αυτά τα στοιχεία συμπίπτουν με τις φήμες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι που η Γερμανία επιθυμεί, λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση τώρα δε θα είναι τόσο δαπανηρή όσο αργότερα.  

Αν και αυτό το επιχείρημα πιθανότατα στέκει, η Γερμανία ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική παρά για την οικονομική διάσταση του ελληνικού χρέους, καθώς η κρίση τροφοδοτεί την εξάπλωση του ευρω- σκεπτικισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει χαρακτηριστικά η οικονομική ιστοσελίδα Business Insider.

Οι φήμες για την αναδιάρθρωση της Ελλάδας ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Στη συνέχεια η Citibank δημοσίευσε μία αρνητική έκθεση ενώ διάφοροι Γερμανοί αξιωματούχοι μιλούσαν ανοιχτά για το θέμα, με τελευταίο το Λαρς Φελντ, στενό οικονομικό σύμβουλο της Άνγκελα Μέρκελ.

Το γερμανικό επιχείρημα είναι ότι θα είναι λιγότερο «ακριβή» μία αναδιάρθρωση τώρα παρά αργότερα. Επίσης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη γερμανική Bundesbank, η Γερμανία κατέχει σχεδόν 17 δισ. ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Την ίδια ώρα η καγκελάριος Μέρκελ σκέφτεται το πολιτικό κόστος. Τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στη Φινλανδία έχουν θέσει τους μηχανισμούς διάσωσης της ευρωζώνης, σε κίνδυνο. Η Μέρκελ ανησυχεί ότι και στη Γερμανία οι φωνές κατά της ευρωβοήθειας θα αυξηθούν.


 

Πολιτικά λοιπόν, μία ελληνική αναδιάρθρωση βάζει ένα τέλος στην αύξηση των λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Business Insider.

Το τέχνασμα, όμως, είναι η εξισορρόπηση της αναδιάρθρωσης κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάσει αρνητικά τις πολιορκούμενες τράπεζες της Ευρώπης . Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για οποιαδήποτε αναδιάρθρωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου