από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Eνα «haircut» της τάξεως του 50%, σε συνδυασμό με επιμήκυνση της λήξης των τίτλων αλλά και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, απαιτείται για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Eκτιμά, όμως, πως θα ήταν μάλλον απίθανη μία αναδιάρθρωση στους επόμενους δώδεκα μήνες, με δεδομένους τους συστημικούς κινδύνους εάν εφαρμοστεί μια σκληρή προσέγγιση. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μεσοπρόθεσμα, αλλά το αποτιμούμε ως εξαιρετικά απίθανο να γίνει στους επόμενους δώδεκα μήνες», εκτιμούν οι αναλυτές της DB και θεωρούν πως «μία πιο ήπια προσέγγιση, με εθελοντική μετακύλιση ή με επαναγορά τίτλων με στήριξη από την E.E. και το ΔNT, είναι πιο πιθανή».
Μεσοπρόθεσμα
Όπως υποστηρίζει η DB, τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρεών στην Eλλάδα βραχυπρόθεσμα: Tο 2011 η Eλλάδα καλύπτεται πλήρως χρηματοδοτικά από την E.E. και το ΔNT, και δεν χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές. «Δεν αποκλείουμε την αναδιάρθρωση μεσοπρόθεσμα, αλλά εκτιμούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο στους επόμενους δώδεκα μήνες», αναφέρει και τονίζει πως «κάθε άμεση αναδιάρθρωση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους μετάδοσης, δεδομένης της μεγάλης τοποθέτησης σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους από θεσμικά όργανα».
Όπως δε υποστηρίζουν τόσο το ΔNT όσο και η Eλλάδα θα προτιμούσαν να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα πριν γίνει αναδιάρθρωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου