Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο Μεγαλοϊδεατισμός της... Πτολεμαίδας


από το Euro2Day
του κ. Αιμίλιου Μπούσιου
*



Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, όχι μόνον για αναπτυξιακούς αλλά και για λόγους συνέπειας, αλληλεγγύης και πρόνοιας. Αυτό όμως δεν παρέχει εισιτήριο ελευθέρας στην κάθε επιλογή, ούτε την άνεση ανέμελου καθορισμού των προτεραιοτήτων.


Με τα σημερινά δεδομένα, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι μια υπόθεση ακριβή και αν δεν διασφαλιστεί ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας της ανάπτυξής τους (τεχνολογική πρόοδος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενεργειακή αυτάρκεια) και δεν ακολουθηθεί η κατά το δυνατόν βέλτιστη διαδρομή, οι συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μπορεί να είναι, ιδιαίτερα στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, εξαιρετικά αρνητικές.

Στο πλαίσιο του προβληματισμού αυτού, η απόφαση της ΔΕΗ να κατασκευάσει το «μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου» στη Πτολεμαΐδα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και ακόμα περισσότερα η ανυπαρξία ουσιαστικών ενστάσεων εκ μέρους του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
 
 

Η πρόθεση να διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου ισχύος 200MWp και ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων (σε μία έκταση 5200 στρεμμάτων), με ταυτόχρονη δημιουργία 200 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, οδηγεί στις εξής διαπιστώσεις:

- Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει το πάρκο (260.000 MWh μέση ετήσια παραγωγή) θα είναι 5-7 φορές ακριβότερη από αυτήν των συμβατικών μονάδων και περίπου 3 φορές ακριβότερη από την αιολική.

- Η ποσοστιαία συμμετοχή του έργου στην κάλυψη των συνολικών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια θα είναι περίπου 0,45%, προκαλώντας μία επιπλέον επιβάρυνση στους καταναλωτές, της τάξεως των 60 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος.

- Η βιωσιμότητα του εργοστασίου «παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων» πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω εάν ληφθεί υπόψη το εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να αναπτύξει τις δραστηριότητές του.

- Για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργηθεί, αντιστοιχούν 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερβολικό για τη χώρα μας η οποία επιβάλλεται να αξιοποιεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το κάθε ευρώ που διαθέτει. (Σε πρόσφατη ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης θεώρησε, δικαίως, υπερβολικό το ποσό των 200.000 ευρώ που δαπανήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία κάθε νέας θέσης εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση το κόστος είναι δεκαπενταπλάσιο και ασφαλώς πρέπει να προβληματίσει έντονα τον κ. Χρυσοχοΐδη).

- Η σχετική επένδυση αποφασίστηκε, παρά τις σοβαρές τεχνολογικές βελτιώσεις που αναμένονται και της επικείμενης ραγδαίας πτώσης των τιμών και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ισπανία, χώρες οι οποίες βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών έχει αναγνωριστεί ήδη ως σοβαρό επενδυτικό λάθος η ένταση με την οποία ενισχύθηκε σε αυτές η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, η οποία οδήγησε στην αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 10%.

Το Φ/Β πάρκο της Πτολεμαΐδας παραπέμπει σε μεγαλοϊδεατισμό, αν όχι σε αβδηριτισμό, δύσκολα όμως μπορεί να αποδοθεί μόνον σε εμμονές ή στο φονταμενταλισμό των περιβαλλοντολόγων. Οι εμπνευστές του θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για το εάν και σε πιο βαθμό επενδύσεις του είδους αυτού υπονομεύουν τελικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, αντί να τις προάγουν.

Πρέπει επίσης να αναρωτηθούν, πόσο αποτελεσματικότερη θα μπορούσε να αποδειχτεί η διάθεση 600 εκατομμυρίων ευρώ π.χ. για την ανάπτυξη «έξυπνων» δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτιστοποίησης του βαθμού απόδοσης των εγκαταστάσεων παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.


* Ο κ. Αιμίλιος Μπούσιος είναι πρώην Γεν. Διευθυντής της ΔΕΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου