Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ζήσε & ταξίδεψε χωρίς να ξοδέψεις ευρω

 

από το ιστολόγιο Καλά Νέα


Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια πρόταση για να αποκτήσεις κάτι εντελώς δωρεάν. Η τάση αυτή δεν είναι βέβαια καθόλου καινούρια, ωστόσο δείχνει να αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε

Η συγκεκριμένη τάση ανήκει στην λεγόμενη «κοινωνική ή αλληλέγγυα» οικονομία, που είναι ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα της οικονομίας. Στα πλαίσια αυτής, αναπτύσσονται δραστηριότητες  με κοινωνικούς σκοπούς, εναλλακτικά δίκτυα απόκτησης αγαθών μέσω της ανταλλαγής, το λεγόμενο «ηθικό εμπόριο» (fair trade) με φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου, ακόμα και τράπεζες που χρηματοδοτούν δραστηριότητες εξ ολοκλήρου με κριτήριο την κοινωνική πρωτοβουλία ή και άτομα που κανείς άλλος δεν θα δάνειζε λόγω υψηλού ρίσκου!


Ανταλλαγές προϊόντων-υπηρεσιών

Στην Ελλάδα η τάση αυτή δεν είναι καθόλου καινούρια αφου το πρώτο δίκτυο ξεκίνησε απο το 2003 με τοxariseto.gr . Ήδη αυτή τη στιγμή λειτουργούν και δημιουργούνται συνεχώς  ιστότοποι με σκοπό την ανταλλαγή αγαθών μεταξύ των μελών, με πρωτοπόρο για την Ελλάδα, απο το 2003, το xariseto.gr με 24.000 μέλη και χιλιάδες ενεργές αγγελίες όπου μπορεί κανείς να βρει από «φρεσκοκομμένα φύλλα δάφνης»(!!!) μέχρι και αυτοκίνητο , απο παιδικά είδη μέχρι και βυνίλια.
Το xoriseuro.info όπου μπορείς να προσφέρεις μια υπηρεσία ή ένα προϊόν ( πχ. Μαθήμα κιθάρας, κηπουρικές εργασίας, θεραπεία shiatsu) με ανταλλαγή κάτι που έχεις ανάγκη καθως και το logo-timis.gr.
Άλλοι ιστότοποι ανταλλαγής προϊόντων:


ovolos.gr (2009)
sporos.org (2007)
Τράπεζες Χρόνου
Λειτουργεί και στην Ελλάδα ήδη από το 2005 (www.enow.gr) με πρωτοβουλία του Δικτύου Γυναικών της Ευρώπης και βρίσκεται στη Δάφνη. Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα – χρόνο» ή «νόμισμα – εργασία». Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται, κι έτσι, για παράδειγμα, μια ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μια ώρα φροντίδας του σπιτιού.
Ταξίδεψε παντού δωρεάν!
Θέλεις να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο αλλά δεν έχεις λεφτά; Στο helpx.net αντάλλαξε μερικές ώρες δουλειάς με δωρεάν διαμονή σε όποιο μέρος του κόσμου σε ενδιαφέρει να κάνεις διακοπές! Μάλιστα ανάλογα με τις ώρες που θα δουλέψεις μπορεί να σου παρέχουν και τη διατροφή ή ακόμα και ένα χαρτζιλίκι! Δε θέλεις να δουλέψεις αλλά μόνο να ταξιδέψεις; Μέσω του homelink.gr μπορείς απλά να ανταλλάξεις το σπίτι ή το εξοχικό σου με το σπίτι ενός άλλου μέλους στο εξωτερικό για όσο χρόνο θέλεις να κάνεις διακοπές, ενώ με το ελληνικό elladahomeexchange.gr , μπορείς να κάνεις το ίδιο με το εξοχικό σου με όποιο μέρος στην Ελλάδα θέλεις να πας, ακόμα και για ένα τριήμερο! Μια άλλη ιδέα είναι το carpooling.gr όπου μπορείς μέσω διαδικτύου να κανονίσεις να ταξιδέψεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με κάποιον που ενδιαφέρεται να μοιραστεί τα έξοδα του ταξιδιού ή που προσφέρει όχημα για τη διαδρομή.Το parkaro.gr, όπου μπορείς να νοικιάσεις σε άλλους χρήστες τη θέση πάρκινγκ σου τις ώρες που δεν τη χρησιμοποιείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου