από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Του Γιάννη ΑντύπαΣυντονισμένη αναδιάρθρωση του χρέους των υπερδανεισμένων κρατών στην Ευρωζώνη, συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες τραπεζών, ώστε να αποτελέσουν παράγοντα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στους οίκους αξιολόγησης και άμεση στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές είναι η στρατηγική του Τζ. Σόρος για την έξοδο από την κρίση. Η κυβέρνηση μπορεί να απορρίπτει, επισήμως, τη λογική του, αλλά τον ακούει προσεχτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο πρωθυπουργός συζήτησε χθες μαζί του:
- Τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.
- Τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ.
- Το ελληνικό ζήτημα.
- Την αναστάτωση στη λεκάνη της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τους επιτελείς του Γ. Παπανδρέου, ο Τζ. Σόρος χαρακτήρισε σημαντικές τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, έσπευσε όμως να επισημάνει «υπάρχουν ακόμη μπροστά σημαντικές δυσκολίες». Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύει ότι το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει συντηρητική αγωγή. «Χρειάζεται να προχωρήσει η διεθνής κοινότητα σε ανατρεπτικές κινήσεις και να θέσει τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα», μεταφέρουν οι συνομιλητές του. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από το ρόλο των κυβερνήσεων, ο Τζ. Σόρος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ενέργειες των τραπεζιτών. Ο μεγαλοεπενδυτής εκτιμά πως σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες, παρατήρηση που ισχύει και για τη χώρα μας.
Aναδιάρθρωση
Στη συνάντηση ήταν «παρών» και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Προκειμένου να αποφευχθεί η διόγκωση του θέματος της αναδιάρθρωσης, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει πως «ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αποτελεί επιλογή». «Δεν μπορεί να είναι επιλογή, γιατί είναι μία επιλογή που έχει τεράστιο κόστος και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και έχει τεράστιο κόστος, όχι απλώς για τις τράπεζες -γιατί πολλές φορές λένε μερικοί, δεν πειράζει, ας πληρώσουν οι τράπεζες- έχει κόστος για τον πολίτη, έχει κόστος για τον πιο αδύναμο, έχει κόστος για την οικογένεια. Είναι μία επιλογή, που πραγματικά δεν συμφέρει», εξήγησε.
Για να αποφύγει τη δημιουργία οικονομικού πανικού και κοινωνικής αναστάτωσης, η κυβέρνηση έθεσε χθες σε εφαρμογή την «επιχείρηση αισιοδοξία». Το Μέγαρο Μαξίμου εντόπισε εκατοντάδες δημοσιεύματα που προανήγγειλαν νέες περικοπές και φόρους και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ως πρώτη κίνηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου επικοινώνησε με τον Γ. Ραγκούση για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Οι δύο υπουργοί συνυπέγραψαν δήλωση, σύμφωνα με την οποία «το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δημοσιευόμενες και μεταδιδόμενες, σημερινές αλλά και των τελευταίων ημερών, δήθεν πληροφορίες για θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου έκαναν ένα ακόμη βήμα: «Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι δεν έχουν καν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις από όσους έχουν επισήμως αναλάβει την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών εκδοχών».
Το μόνο που δεν έκαναν ήταν να μιλήσουν επισήμως για σκοπιμότητες, κάτι που έκαναν ανεπισήμως συνεργάτες τους.
Σε ενίσχυση του υπουργού Οικονομικών έσπευσε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Είναι τύχη για τη χώρα να έχει υπουργό σαν τον Παπακωνσταντίνου», δήλωσε στον REAL και κάλεσε όσους του ασκούν κριτική να γίνουν πιο προσεχτικοί και πιο σαφείς. «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση που προσπαθούμε να λύσουμε με πολλές παραμέτρους, η αντιμετώπιση πολλών από τις οποίες δεν εξαρτάται από το εσωτερικό της χώρας», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Β. Έξαρχος.
Συσκέψεις
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης τέθηκαν επί τάπητος σε ειδική σύσκεψη που έλαβε χώρα αργά το απόγευμα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Bουλή. Παρόντες ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Πεταλωτής, ο Π. Γερουλάνος, ο N. Aθανασάκης, η P. Bάρτζελη και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠAΣOK Π. Eυθυμίου και Xρ. Πρωτόπαπας. Aφού τα στελέχη ενημερώθηκαν από τον υπουργό Oικονομικών για το πρόγραμμα 2012-2015 και τις αποκρατικοποιήσεις, συζήτησαν για το πολιτικό πλαίσιο και τη διαδικασία με την οποία οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιαστούν και θα τεθούν προς έγκριση από το Yπουργικό Συμβούλιο και τη Bουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου