Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Ραγδαία μεταβολή των στρατηγικών σχέσεων και συσχετισμών στα Βαλκάνια βρίσκεται σε εξέλιξη.


από το ιστολόγιο Geopolitics and Daily News


Ραγδαία μεταβολή των στρατηγικών σχέσεων και συσχετισμών στα Βαλκάνια παρατηρείται τους τελευταίους μήνες με κυριότερο χαρακτηριστικό την ολοένα και μεγαλύτερη διπλωματική επιρροή της Τουρκίας και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προασπίσει τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο.

Η τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια έγινε ακόμα πιο σαφής χθες όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη να τοποθετηθεί για τις εθνικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι στην πρόοδο της γειτονικής μας χώρας έχει συμβάλει καταλυτικά η τουρκική μειονότητα της ΠΓΔΜ !

Την ίδια ώρα που η Άγκυρα ανοίγει ολοένα και περισσότερο τα φτερό της. η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να βρει ερείσματα, αλλά ......
 
 
 
 
 
 
παρακολουθεί σχεδόν αμήχανα τις εθνικιστικές πρακτικές του αλβανικού κρότους και λόγω της οικονομικής κρίσης θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και τις στοιχειώδεις υποχρεωθείς της έναντι της ελληνικής μειονότητας, όπως η ανεμπόδιστη λειτουργία των ελληνικών σχολείων.Η πρόσφατη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ για την αφαίρεση της εθνικότητας οπό τα αλβανικά πιστοποιητικά δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Πλεκτικές αναδράσεις της Αθήνας έχουν πάψει προ πολλού να «συγκινούν» το αλβανικό κράτος, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να σημειωθεί ακόμα ένα κρούσμα δίωξης, αυτή τη φορά σε βάρος του πρόεδρου της «Ομόνοιας» Κορυτσάς Ν. Ντίσο, για την υπόθεση του νεκροταφείου Μπομποστίτσας.


Φυλάκιση

Πιο συγκεκριμένα, δικαστήριο της Κορυτσάς επέβαλε ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια χωρίς αναστολή στον πρόεδρο της Ομόνοιας επειδή φρόντισε να φτιαχτούν μερικά σκαλιά στο νεκροταφείο όπου κάθε χρόνο γίνεται και η ετήσια τελετή για τους Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας του ήταν να ξεσηκωθούν οι Αλβανοί εθνικιστές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι καταστράφηκαν παλιοί τάφοι και τον παρέπεμψαν στη Δικαιοσύνη.

Σχολεία

Στο μεταξύ, τα σοβαρό προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στην Κορυτσά και τη Χειμάρρα επισήμανε χθες με… ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ. βουλευτής Ν. Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.

Όπως αναφέρει σχετικά, η συμβολή των σχολείων στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική κοινότητα Κορυτσάς και Χειμάρρας είναι αναμφισβήτητη, ωστόσο η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση τους εμποδίζει την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, ενώ η καλλιεργούμενη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Λόγω της καθυστέρησης στη χρηματοδότηση και τη μισθοδοσία τους, πολλοί από τους εκπαιδευτικούς, τόσο ντόπιοι όσο και από την Ελλάδα, ήδη αναζητούν εργασία σε άλλα σχολεία είτε της Αλβανίας είτε της Ελλάδας αντίστοιχα αναφέρει σε άλλο σημείο και σημειώνει ότι τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν ένα μείγμα που υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ελλοχεύει τον κίνδυνο της απαξίωσης των σχολείων και της εγκατάλειψης τους.ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – ΣΕΛ. 20


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου