Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Σχέδιο για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο ελληνικό χρέος επεξεργάζεται η Γερμανία


από το In.Gr




Βερολίνο, Γερμανία
Την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο ελληνικό χρέος με τρόπο ώστε η διευθέτηση να μην θεωρείται πιστωτικό γεγονός, άρα αναδιάρθρωση, επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Welt am Sonntag.

Σύμφωνα τη Welt, οι πιστωτές που κατέχουν ομόλογα που λήγουν το 2012, το 2013 και το 2014 καλούνται να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με νέα που θα έχουν περίοδο αποπληρωμής επτά ετών.

Κίνητρο για τους ομολογιούχους θα είναι μία «ρήτρα συλλογικής δράσης» (collective action clause) που θα εισαχθεί στα υφιστάμενα ομόλογα σε περίπτωση που δεν βρεθούν αρκετοί επενδυτές για να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Επιπλέον, όσοι ανταλλάξουν τα ομόλογα σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην περίπτωση που αργότερα στο μέλλον χρειαστεί μία νέα αναδιάρθρωση κάποιας μορφής.

Το σχέδιο είναι παρόμοιο με την «Πρωτοβουλία της Βιέννης», η οποία ενεργοποιήθηκε το 2008 για την διασφάλιση του ανατολικοευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ανεπίσημο έγγραφο που εξασφάλισε η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι καταρχήν δυνατό να γίνει αυτή η μετατροπή του χρέους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. 

Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

«Να αρθεί το ταμπού της αναδιάρθρωσης»

Μία άτακτη αναδιάρθρωση που θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στους πιστωτές έχει αποκλειστεί αν και στο εσωτερικό της ΕΕ γίνονται αντιφατικές δηλώσεις για την κρίση χρέους της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς ζήτησε «να μην αρθεί το ταμπού της αναδιάρθρωσης» του χρέους της Ελλάδας ή άλλων χωρών της Ευρωζώνης για να αποφευχθεί να σταλούν αρνητικά μηνύματα για την υγεία του συνόλου της νομισματικής ένωσης. «Η άρση αυτού του ταμπού θα σήμαινε τελικά ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίζει πραγματικά δυσκολίες».

Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, «η Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, πρέπει να κάνει σημαντικές προσπάθειες».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου