Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Διπλό παιχνίδι της Τουρκίας, για να υπονομεύσει τις έρευνες της Κύπρου για πετρέλαιο


από το In.Gr


Η Κύπρος άρχισε να συνοµιλεί οργανωµένα µε τους γείτονές της για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ επί προεδρίας Τ.Παπαδόπουλου

Η Κύπρος άρχισε να συνοµιλεί οργανωµένα µε τους γείτονές της για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ επί προεδρίας Τ.Παπαδόπουλου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )




Διπλό παιχνίδι έπαιζε η Τουρκία, για να υπονοµεύσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Κυπριακής Δηµοκρατίας, όπως αποκαλύπτουν τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν από το Wikileaks και παρουσιάζουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο.
Από τη µια οι Τούρκοι πίεζαν την Αίγυπτο και τον Λίβανο να ακυρώσουν τις συµφωνίες Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) που είχαν κάνει µε τους Κυπρίους κι από την άλλη απειλούσαν τις ενδιαφερόµενες εταιρείες σε ΗΠΑ και Αγγλία ότι, αν πήγαιναν στην Κύπρο, δεν θα έπαιρναν ποτέ δουλειές στην Τουρκία.
Το αποτέλεσµα ήταν το σαµποτάρισµα των σχετικών δηµοπρασιών της κυπριακής κυβέρνησης, όµως την κατάσταση έσωσαν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι πίεσαν την εταιρεία Noble Energy να αναλάβει τις έρευνες στην Κύπρο, στα θαλάσσια σύνορα µε την ισραηλινή ΑΟΖ. 

Η Κύπρος άρχισε να συνοµιλεί οργανωµένα µε τους γείτονές της για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ επί της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οι υπογραφές µεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου µπήκαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2003 στο Κάιρο, ενώ ταυτόχρονα είχαν αρχίσει οι διαπραγµατεύσεις µε το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία.
Το 2007 ο Τ. Παπαδόπουλος προώθησε το θέµα του διεθνούς διαγωνισµού για την ανάθεση πετρελαϊκών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση αλλά και το... λόµπινγκ της Άγκυρας στους ενδιαφερόµενους, για να τους εµποδίσει να εµπλακούν στις έρευνες της Κύπρου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου