από το In.Gr
Παρίσι
Η Γαλλία παραμένει αμετακίνητη στην στάση της, διαφωνώντας με οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης την Τετάρτη, αποκαλύπτοντας τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, το οποίο φέρεται να απαιτεί και θα θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση τη συμμετοχή ιδιωτών σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.
«Η γραμμή της Γαλλίας ήταν πάντα αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν διαφοροποιούμαστε από αυτή τη γραμμή, ανεξάρτητα από τους όρους που προτείνονται» δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα συζητείται, δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν.
«Είμαι κατά μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία κινδυνεύει να δημιουργήσει οικονομική αναταραχή και να βαθύνει την ελληνική οικονομική κρίση», δήλωσε ο κ. Ρεν, κατά την διάρκεια διάσκεψης, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Financial Times Deutschland.
«Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απορρίπτουμε κάθε μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Εξετάζουμε κάθε πρωτοβουλία ίδιου τύπου με αυτή της Βιέννης» πρόσθεσε.
Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι οι συζητήσεις για το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και οι νέες προσπάθειες που θα της ζητηθούν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.
Αναφερόμενος στα νέα στρες τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά «στο τέλος του Ιουνίου ή στις αρχές του Ιουλίου».
«Αλλά οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα δε θα εξαφανιστούν αν δεν δοθεί τέλος στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ανυποχώρητη η Γερμανία
Πάντως, οι διατυπώσεις στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε στους δανειστές της Ελλάδας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παραξήγηση της γερμανικής στάσης και των απαιτήσεων της σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε χθες και το Βήμαπαραθέτει ολόκληρη, τονίζει την αναγκαιότητα παροχής νέας στήριξης στην Ελλάδα, γιατί διαφορετικά «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την πρώτη μη ελεγχόμενη χρεοκοπία στην ευρωζώνη», θέτοντας, όμως, ως αναγκαία προϋπόθεση τη γενναία συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε αυτό το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
«...η όποια πρόσθετη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα δίκαιο επιμερισμό του βάρους μεταξύ των φορολογούμενων και των ιδιωτών επενδυτών και θα πρέπει να συμβάλει ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο» τονίζει ο Σόιμπλε.
«Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη ποσοτικά και σημαντική συνεισφορά των ομολογιούχων στις προσπάθειες στήριξης, πέραν της αμιγούς προσέγγισης της Πρωτοβουλίας της Βιέννης.»
» Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι μέσω ανταλλαγής ομολόγων που θα οδηγεί σε επιμήκυνση των υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά επτά έτη, δίνοντας την ίδια στιγμή στην Ελλάδα τον απαραίτητο χρόνο να εφαρμόσει στο ακέραιο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών» προσθέτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Μάλιστα, ακριβώς αυτές οι αναφορές περί σημαντικής συνεισφοράς που θα ξεπερνά τη λύση τύπου Βιέννης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι περιπλέκουν εκ νέου τα πράγματα, φοβίζουν περισσότερο την ΕΚΤ -που είχε αρχίσει να εμφανίζεται πιο διαλλακτική σε μια ανταλλαγή ομολόγων- και τις τράπεζες και προφανώς θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις.
Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters η απόφαση του Σόιμπλε να δημοσιοποιήσει την άποψή του περιπλέκει τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο, οι οποίες αναμενόταν να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του μήνα.
Η επιστολή του δείχνει ότι η Γερμανία σκληραίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της, διαψεύδοντας τις προηγούμενες ενδείξεις ότι το Βερολίνο θα στήριζε μια μετακύλιση τύπου Βιέννης.
Πάνω στην ώρα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχιζαν να συμφωνούν πάνω σε ένα σενάριο «εθελοντικής» συμβολής των ιδιωτών δανειστών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, προσθέτουν οι αναλυτές του Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας δημοσίως μια όχι και τόσο ήπια αναδιάρθρωση, κάτι που δημιουργεί υποψίες ότι ίσως τελικά οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υποστούν ζημίες.
Ο Σόιμπλε, τονίζεται στο Reuters, ζητά στους ομολογιούχους να επιμηκύνουν το χρέος που κατέχουν κατά επτά χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί «σημαντική» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση. Για να συναινέσουν σε αυτό, οι ομολογιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό μέτρων καρότου και μαστίγιου, προσθέτουν οι αναλυτές.
Έτσι εκτιμάται ότι η κίνησή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ίσως να καθυστερήσει την εξεύρεση λύσης.
Ακόμα, εκτιμούν, ότι βάζει την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επανέλαβαν πρόσφατα την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανησυχώντας ότι ο ιός της κρίσης θα μεταδοθεί στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα εναντιωνόταν σε μια λύση τύπου Βιέννης.
Μια άλλη ερμηνεία της στάσης Σόιμπλε θα μπορούσε να είναι ότι η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της μετά τις ενδείξεις ότι οι μεγάλες της εμπορικές τράπεζες θα αρνηθούν να συμμετάσχουν ακόμα και στην ηπιότερη εκδοχή της μετακύλισης.
Στην περίπτωση αυτή, η επιστολή του Σόιμπλε δεν είναι παρά ένα μόνο επεισόδιο στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης.
Πάντως, επισημαίνουν οι αναλυτές του Reuters, εάν το Βερολίνο προτίθεται πραγματικά να επιμηκύνει το ελληνικό χρέος, ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που διαφαίνεται είναι να μαλακώσει ακόμα περισσότερο τη στάση της η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι ίσως υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν οι επιπτώσεις μιας επιμήκυνσης του χρέους. Ίσως να μην είναι αδύνατον να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, εκτιμούν οι ίδιοι.
Το πόσο επώδυνη θα είναι η επιμήκυνση του χρέους εξαρτάται από τις πιέσεις που θα ασκηθούν στους ομολογιούχους για να μπουν στο παιχνίδι. Αλλά εάν η Γερμανία έχει βρει μια φόρμουλα που θα πείσει την ΕΚΤ ότι είναι αβάσιμοι οι φόβοι της για αλυσιδωτή αντίδραση που θα κλονίσει την ευρωζώνη, το καλύτερο θα είναι να την ανακοινώσει δημοσίως μια ώρα αρχύτερα.
Να σημειωθεί ότι η επιστολή Σόιμπλε, για την οποία η καγκελάριος Α.Μέρκελ, ήταν ενήμερη, συντάχθηκε στις 6 Ιουνίου, δύο μόλις εβδομάδες πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου