Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Θέλουν να μας χαρίσουν λεφτά αλλά εμείς θέλουμε να πληρώσουμε

απο το ιστολόγιοMarket-talk.net του οικονομικού αναλυτή Γιώργου Καισάριου


image
Τα καραγκιοζλίκια σχετικά με το αν έχουμε πτωχεύσει η όχι συνεχίζονται σωρηδόν.
Η στήλη σας έχει πει ότι έχουμε πτωχεύσει τώρα και πάρα πολύ καιρό.
• Στάση πληρωμών στο εσωτερικό υπαρχει ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση
• Επιστροφή ΦΠΑ δεν αποδίδεται
• Υποχρεώσεις προς προμηθευτές δεν αποδίδονται
• Οι υποχρεώσεις προς τους ομολογιούχους μας αποδίδονται με ενέσεις λόγου μηχανισμού στήριξης (μνημονίου)

Αν δεν είναι αυτή πτώχευση τι είναι;;
Στο μεταξύ, οι Γερμανοί μέσο του Hans-Werner Sinn μας προσφέρουν τη λύση, αλλά εμείς δεν την θέλουμε (διότι προφανώς οι παράγοντες αυτής της κυβέρνησης δεν ξέρουν να μετρούν και δεν έχουν ιδέα από τι είναι αυτό που τους λένε οι Γερμανοί):
Διαβάζουμε λοιπόν στο capital δηλώσεις του κυρίου  Hans-Werner Sinn που απλά μας λέει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και χρειάζεται μακροπρόθεσμα να μειωθεί το συνολικό χρέος της χώρας μας:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1086333
«Πιστεύω ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία και είναι ικανές να αποπληρώσουν τα χρέη τους», συμπλήρωσε.
Υποοστήριξε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της παρά το γεγονός ότι ο βασικός αντίκτυπος μιας τέτοιας απόφασης θα επηρέαζε τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. «Το βάρος των τόκων της Ελλάδας είναι πάρα πολύ μεγάλο και ίσως είναι μεγαλύτερο από αυτά που μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα στο μέλλον. Θα έλεγα ότι είναι σκόπιμο να μειώσουν μέρος του κρατικού χρέους, γνωρίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό θα επιβαρυνθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες».
Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τι λέει ο χριστιανός, λέει αυτά που έχω γράψει από τον Μάιο …
http://www.market-talk.net/index.php/id/8902
Πέραν από τις δηλώσεις Thomas Meyer και του Josef Ackermann της Deutsche Bank - περί του ότι ίσως θα πρέπει οι τράπεζες να χαρίσουν το 50% των χρεών της Ελλάδος - πρόσφατα ακούστηκαν παρόμοιες απόψεις από τον Καρλ Ότο Πολ. Σε πρόσφατησυνέντευξη στο περιοδικό Spiegel, ο Καρλ Ότο Πολ (πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας) είπε ξεκάθαρα ότι η λύση για την Ελλάδα είναι μία μερική διαγραφή των χρεών διότι το σχέδιο σταθερότητας δεν θα πετύχει. Επίσης ανέφερε πως το σχέδιο αυτό στοχεύει στο να σωθούν οι Γαλλικές παρά οι Γερμανικές τράπεζες (οι Γαλλικές τράπεζες έχουν σχεδόν τα διπλάσια Ελληνικά ομόλογα στο ενεργητικό τους από τις αντίστοιχες Γερμανικές) καθώς και οι πλούσιοι Έλληνες. Επίσης δεν πιστεύει (όπως δεν πιστεύω και εγώ) πως μια στάση πληρωμών της Ελλάδος θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν ήταν όμως μόνον αυτός. Πριν μερικές μέρες άλλο ένα στέλεχος της Deutsche Bank έκανε παρεμφερείς δηλώσεις . Ο Henry Azzam, επικεφαλής της Deutsche Bank για την μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική είπε ότι το Dubai World δείχνει τον δρόμο για την Ελλάδα. Είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Dubai World, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους της και ζητώντας ένα χαμηλότερο επιτόκιο από τους πιστωτές της. Άρα έχουμε μια σειρά από δηλώσεις από Γερμανούς τραπεζίτες που υποστηρίζουν ότι, το σχέδιο σταθερότητας δεν θα δουλέψει και η Ελλάδα χρειάζεται να της δοθεί μια “έκπτωση” επί των οφειλών της και ίσως και αλλαγή στον χρόνο αποπληρωμής, καθώς και μία μείωση του τόκου.
Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει γνώση των απόψεων αυτών και ότι έχουν συζητηθεί διεξοδικά τα σενάρια αυτά πίσω από κλειστές πόρτες. Επίσης θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί θα προτιμούσαν να “χάσουν” όσα είναι να χάσουν τώρα (διαγράφοντας ένα μέρος του χρέους μας) και να τελείωνε το πρόβλημα εδώ, παρά να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους του σχεδίου σταθερότητας χωρίς καμία σίγουρη έκβαση. Από τη στιγμή όμως που οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να μας χαρίσουν ένα μέρος του χρέους μας, για ποιο λόγο δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι διαπραγματεύσεις για κάτι τέτοιο;
Οι Γερμανοί δηλαδή είναι πρόθυμοι να μας χαρίσουν τα μισά μας χρέη, στο όνομα της Ευρωπαϊκής σταθερότητας και διότι είναι το κόστος να διατηρηθεί ενωμένη νομισματικά η Ευρώπη. Όπως εξηγώ στο παρακάτω άρθρο, μια επιδότηση προς την Ελλάδα εκ μέρους της Γερμανίας και Γαλλίας (με διαγραφή χρεών) είναι the cost of doing business προκειμένου να διατηρηθεί ενωμένη η Ευρώπη:
Παρακαλώ διαβάστε το άρθρο με τίτλο : Γιατί συμφέρει την Γερμανία να μας πληρώνει
http://www.market-talk.net/index.php/id/8777
Για ποιο λόγο όμως η Γερμανία να διαγράψει το 50% των Ελληνικών χρεών; Διότι σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς, είναι προτιμότερο η Γερμανία να υπογράψει μια επιταγή για 25 δις ευρώ προς το Γερμανικό τραπεζικό σύστημα για να διαγράψει το 50% των Ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και να τελειώνει το πρόβλημα εδώ, παρά να δώσει η Γερμανία 25 δις σε δάνεια μέχρι το 2014 και κατά πάσα πιθανότητα να συνεχίσει να δίνει και μετά το 2014 και να ασχολείται με την Ελλάδα για τουλάχιστον μια δεκαετία και χωρίς σίγουρα αποτελέσματα. Η κατάληξη είναι ότι την Γερμανία την συμφέρει πάρα πολύ το ευρώ και θα έκανε τα πάντα για να μην διασπαστεί η ένωση. Μια επιδότηση προς της Ελλάδα για να παραμείνει στην ένωση είναι ένα σχετικά μικρό τίμημα. Το ερώτημα είναι, η Ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και έχει άραγε συζητήσει με τους Γερμανούς το ενδεχόμενο μια οργανωμένης, συντονισμένης στάσης πληρωμών με σκοπό να μειωθεί το Ελληνικό χρέος κατά 50%;
Και αντί εμείς να αγκαλιάζουμε τέτοιες δηλώσεις και να ευχαριστούμε τους Γερμανούς που είναι πρόθυμοι να μας χαρίσουν λεφτά με σκοπό αν λυθούν τα προβλήματα μας, βγαίνουμε και λέμε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις είναι επικίνδυνες για την Ευρωπαϊκή σταθερότητα και κάτι άλλες τέτοιες μπούρδες!!!!
http://www.capital.gr/News.asp?id=1087062
Καταστροφή, τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τη Ευρώπη θα ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αυτό.
«Το σενάριο αυτό αποκλείεται. Θα ήταν καταστροφικό για τους Έλληνες πολίτες δεδομένης της θυσίας που γίνεται για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro. «Θα ήταν επίσης καταστροφικό για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και το ευρώ», πρόσθεσε.
«Συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι. Έχουμε ήδη διαψεύσει όσους δεν πίστευαν πως η Ελλάδα μπορεί να βάλει τους λογαριασμούς της σε τάξη. Η προσπάθεια συνεχίζεται», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν παίζονται. Στο όνομα του να λένε κάτι αρκεί να είναι διαφορετικό από το άλλο κόμμα, λένε ότι χαζομάρες μπορεί κανείς να φανταστεί. Μεταξύ άλλων είναι να μην θεωρούμε αναγκαία μια αναδιάρθρωση του χρέους, μόνο και μόνο επειδή αυτό θα σημαίνει πτώχευση (που ήδη έχουμε) διότι το αντίπαλο κόμμα θα μας κατηγορήσει ότι πτωχεύσαμε τη χώρα.

Έχω πει πολλές φορές 2 πράγματα:
1) Θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα και να εδραιωθεί ένα σύστημα προεδρικής δημοκρατίας (με πλήρη διαχωρισμός των εξουσιών κτλ)
2) Θα πρέπει να εξαφανιστούν όλοι αυτοί που διοικούν αυτή τη χώρα για να δούμε χαΐρι

Ειδικά για το δεύτερο είναι επιτακτική η ανάγκη όσο ποτέ. Όσο αυτοί που είναι μέρος του προβλήματος παραμένουν στην εξουσία, τόσο δεν θα λυθούν τα προβλήματα μας.
Όσο υπαρχει στο πολίτικο προσκήνιο ο κ Παπανδρέου, Σαμαράς,, Μπακογιάννη, Τσίπρας, Λαφαζάνης, Αλαβάνος, ΚΚΕ κτλ, μην περιμένετε να δείτε φως στον αιώνα των άπαντα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου