Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Αουνγκ Σαν Σούου Κίι: Προοπτική ελευθερίας για τη νομπελίστρια




Διαδηλωτές διαμαρτύρονται έξω από την πρεσβεία της Μιανμάρ στο Τόκιο, κρατώντας το πορτρέτο της Αουνγκ Σαν Σούου Κίι (ΑΡ ΡΗΟΤΟ/ΙΤSUΟ ΙΝΟUΥΕ)

ΡΑΝΓΚΟΥΝ Τον αέρα της ελευθερίας ετοιμάζεται να αναπνεύσει ξανά η ηγέτιδα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Μιανμάρ ΑουνγκΣαν Σούου Κίι, καθώς το Σάββατο η στρατιωτική χούντα έχει δεσμευτεί ότι θα άρει τον κατ΄ οίκον περιορισμό τον οποίο της έχει επιβάλει συνολικά στα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια. Ωστόσο οι κινήσεις της (εάν όντως απελευθερωθεί) δεν θα είναι ανεξέλεγκτες και ο δρόμος προς την πολιτική δράση μοιάζει με γολγοθά. Με το κόμμα της διαλυμένο, η βραβευμένη με το Νομπέλ ειρήνης πολιτικός ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν «τις άδικεςεκλογές» οι οποίες διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή και ήταν οι πρώτες εδώ και δύο δεκαετίες. 

Για «σαρωτική» νίκη έκανε λόγο το μεγαλύτερο από τα φιλοχουντικά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές. Το Κόμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ενωσης (USDΡ) κατέλαβε το 80% των εδρών στο εθνικό και στα τοπικά κοινοβούλια. Το USDΡ πρόσκειται στον 77χρονο στρατηγό Ταν Σουέ, αρχηγό ενός από τα πιο διεφθαρμένα και ανάλγητα καθεστώτα στον κόσμο, το οποίο κυβερνά την πρώην Βιρμανία από το 1962. 

Ηνωμένα Εθνη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ιαπωνία επανέλαβαν τις εκκλήσεις για την απελευθέρωση της 65χρονης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι. Το κόμμα της, η Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία, είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του 1990, αποτέλεσμα το οποίο δεν αναγνώρισε ποτέ η χούντα. 

Από την Ινδονησία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι εκλογές στη Μιανμάρ δεν ήταν « ούτε ελεύθερεςούτε δίκαιες» . Αντιθέτως, «ειρηνικές και επιτυχημένες» τις χαρακτήρισε η Κίνα, καθώς το Πεκίνο είναι στενός σύμμαχος και χρηματοδότης της δικτατορίας. Η Ρωσία μίλησε για «βήμα προς τον εκδημοκρατισμό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου