Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εμπόριο: Απειλή μαζικών λουκέτων στη Θεσσαλονίκη


απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ  

Με... κυλιόμενες 10ήμερες προσφορές επιχειρούν οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης να «ξορκίσουν» την απειλεί του «λουκέτου», εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, προσδοκώντας ότι θα «ζεστάνουν» την κίνηση στην αγορά που έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται από τους εμπόρους σε αυτή την πρακτική είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στον Οκτώβριο περισσότερες από 250 εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης κατάθεσαν στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αίτημα για τη διενέργεια 10ήμερου προσφορών, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τον τζίρο τους. Ο αντίστοιχος αριθμός ένα έτος πριν ήταν υποδιπλάσιος, αφού δεν ξεπερνούσε τις 110 αιτήσεις.
Το κακό, ωστόσο, είναι ότι οι προσφορές τείνουν να γίνουν καθεστώς στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, καθώς σε ανάλογα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα αιτήματα στον ΕΣΘ και κατά τους προηγούμενους μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ και ο Νοέμβριος δείχνει να ξεκίνησε με «ορμή», μια και στις τρεις πρώτες ημέρες του, 23 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτημα, έναντι 14 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αιτήματα
Η ανάλυση της «γεωγραφίας» των αιτημάτων, εξάλλου, αποδεικνύει ότι η υιοθέτηση της πρακτικής των προσφορών γίνεται αδιακρίτως, είτε πρόκειται για μικρές είτε για μεγάλες επιχειρήσεις και βέβαια από όλους τους κλάδους (ένδυση, υπόδηση, κ.ά.) διαρκών καταναλωτικών αγαθών.Με την εκτίμηση, πάντως, πως τα δεκαήμερα των προσφορών έχουν εν πολλοίς καταστεί μοναδική διέξοδος για τους εμπόρους, μέσα σε έναν οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη μείωση εισοδήματος και συνακόλουθα των αγορών από τους καταναλωτές, συμφωνεί και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, ο οποίος υποστηρίζει ότι το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι αυτό της απογοήτευσης. Υπερτονίζεται δε, από το γεγονός ότι αποτελεί για φέτος «γρίφος» η συμπεριφορά των καταναλωτών, ενόψει των Χριστουγέννων, αφού από την αγορά θα «λείψουν» τα χρήματα από τα «δώρα» τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων.

Λ. Λιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου