Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Διάβασαν τις λέξεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο!


από το ΒΗΜΑ


Αμερικανοί ερευνητές επέτυχαν να «δουν» τις λέξεις να σχηματίζονται μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο! Το νέο επίτευγμα «ανάγνωσης» του μυαλού αναμένεται να επιτρέψει κάποτε σε άτομα που σήμερα ζουν μέσα στη «σιωπή» λόγω παθήσεων ή τραυματισμών του εγκεφάλου να …μιλήσουν.
Οι επιστήμονες από το Κέντρο για την Καινοτομία στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον τοποθέτησαν μια συστοιχία 64 ηλεκτροδίων στο κρανίο τεσσάρων ατόμων που έπασχαν από σοβαρής μορφής επιληψία. Αρχικός σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτών των ασθενών με αποτέλεσμα να προκαλούνται επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο τα ηλεκτρόδια ήλεγχαν παράλληλα τις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες θεωρείται ότι παράγουν την ομιλία. Πρόκειται για τον κινητικό φλοιό, την περιοχή του Wernicke καθώς και την περιοχή Broca.
Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου παράγουν τα 40 φωνήματα (πρόκειται για τους ξεχωριστούς φωνητικούς φθόγγους στην ομιλία) από τα οποία «δομείται» η αγγλική γλώσσα.
Αποτύπωση των σημάτων του εγκεφάλου
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Neural Engineering», ότι το καθένα από αυτά τα φωνήματα συνδέεται με ένα μοναδικό σήμα στον εγκέφαλο. Τα σήματα αυτά μπορούν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους ενόσω το άτομο εκφράζει τα φωνήματα είτε μιλώντας δυνατά είτε «μιλώντας» στον εαυτό του χωρίς να βγαίνει ήχος.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να παράγουν τέσσερις επαναλαμβανόμενους ήχους – «οο», «ah», «eh» και «ee». Καθώς οι εθελοντές παρήγαγαν τους ήχους οι ειδικοί ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου που αντιστοιχούσαν σε κάθε ήχο. Αν και όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» ο επικεφαλής της μελέτης, διευθυντής του Κέντρου για την Καινοτομία στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία δρ Ερικ Λούθχαρτ, τα τέσσερα αυτά σήματα δεν είναι αρκετά για τον σχηματισμό προτάσεων, περαιτέρω μελέτες αναμένεται να αποκαλύψουν και τα υπόλοιπα σήματα των φωνημάτων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Στη συνέντευξη μάλιστα στη βρετανική εφημερίδα ο ερευνητής αποκάλυψε ότι έχει ήδη εντοπίσει με την ομάδα του τα σήματα που αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερα φωνήματα, ωστόσο δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα.
Εφικτό το «διάβασμα» του μυαλού
Ο δρ Λούθχαρτ τόνισε στη συνέντευξη ότι «δεν υποστηρίζω πως μπορώ να διαβάσω πλήρως το μυαλό ενός ανθρώπου διότι δεν μπορώ. Ωστόσο έχω πλέον ενδείξεις σχετικά με το ότι αυτό είναι εφικτό».
Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο εγκέφαλος παράγει διαφορετικό σήμα όταν το άτομο σκέφτεται μια λέξη αλλά δεν την εκφράζει – όταν δηλαδή μιλά η εσωτερική φωνή του – από όταν την εκφράζει φωναχτά.
Το εύρημα αυτό μαρτυρεί ωστόσο ότι κάποια ημέρα οι ειδικοί θα είναι σε θέση να «διαβάζουν» ακόμη και τις πιο μύχιες σκέψεις ενός ανθρώπου και να τις αντιπαραβάλλουν με αυτά που τελικώς λέει.
 Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο άκουσμα της νέας μελέτης μίλησαν για οργουελικά σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα χαθεί κάθε ίχνος ιδιωτικότητας της ανθρώπινης σκέψης. Ωστόσο ο δρ Λούθχαρτ  εκτιμά ότι αυτού του είδους οι προσεγγίσεις θα καταφέρουν να δώσουν «φωνή» σε άτομα που σήμερα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον περίγυρό τους όπως οι ασθενείς με σύνδρομο εγκλεισμού (locked – in syndrome). Ισως κάποια ημέρα θεωρητικώς οι μελέτες του είδους οδηγήσουν και σε μορφές επικοινωνίας οι οποίες θα βασίζονται αποκλειστικώς στη σκέψη (χωρίς τα λόγια να είναι απαραίτητα…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου