Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η Ευρωδεξιά κατά του... Σαμαρά!


του Γιώργου Δελαστίκ,  από το ΕΘΝΟΣ



Εντυπωσιακό αλλά καθόλου ανεξήγητο είναι το πάθος με το οποίο οι δεξιοί ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και φυσικά οι αξιωματούχοι των διαφόρων θεσμικών οργάνων της ΕΕ ασκούν ασφυκτικές πιέσεις επί του ομοϊδεάτη τους αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να τον αναγκάσουν να δηλώσει υποταγή στη γραμμή του προέδρου της... Σοσιαλιστικής Διεθνούς (!) Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με το νέο Μνημόνιο.
Αυτό έγινε και πάλι ολοφάνερο τόσο από την προχθεσινή ανακοίνωση του γραφείου του Γάλλου δεξιού πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά στο Παρίσι όσο και από τις τοποθετήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο του δεξιού επιτρόπου της Κομισιόν Ολι Ρεν και του επίσης δεξιού προέδρου της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το ίδιο πνεύμα κυριάρχησε και κατά τις χθεσινές συζητήσεις του προέδρου της ΝΔ με τους ομοϊδεάτες του, Βίλφρεντ Μαρτένς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (δηλαδή της "Διεθνούς" των δεξιών κομμάτων της Ευρώπης) και του Χέρμαν βαν Ρομπέι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Χωρίς ενδοιασμούς ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιγιόν στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τόνισε "την ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύτηκαν η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ"! Υποστήριξη στο Μνημόνιο απαιτεί λοιπόν το Παρίσι και μάλιστα δημοσίως από τον Α. Σαμαρά.
Η Ελλάδα "θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών τόσο για την ουσία όσο και για τους βασικούς στόχους" του νέου Μνημονίου, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Εναρμονισμένος πλήρως στην ίδια γραμμή ήταν και ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν, ο οποίος αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή ως προς το ποιες ευρωπαϊκές συνθήκες του δίνουν το δικαίωμα να υπαγορεύει πολιτικές εξελίξεις στα εσωτερικά της Ελλάδας απαιτώντας συναίνεση, ισχυρίστηκε ότι ζήτησε διακομματική συναίνεση υπέρ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, του νέου Μνημονίου επειδή πιστεύει ότι χρειάζεται εθνική ενότητα για να σωθεί η οικονομία της χώρας.
"Συνέστησα στον κ. Σαμαρά να είναι συνεργάσιμος (!)" αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα και ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, με ιδιαίτερη πολιτική θρασύτητα, απαιτώντας "την ευρεία και δημιουργική πολιτική συναίνεση όλων των πλευρών" υπέρ του νέου Μνημονίου!
Πολύ πιο πρακτικός και ωμός ως προς την ουσία των στόχων των Ευρωπαίων απέναντι στη χώρα μας ήταν τη Δευτέρα το βράδυ σε ομιλία του στο Μόντρεαλ του Καναδά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ - τη λεηλασία δηλαδή έναντι πινακίου φακής της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας. "Απ' όσο ξέρω η Ελλάδα σε αναλογία επί του ΑΕΠ της είναι πιθανότατα η πλουσιότερη χώρα, με βάση τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους σε ακίνητα, κάτι που είναι σημαντικό" τόνισε. "Εάν αυτό γίνει πλήρως κατανοητό από παρατηρητές, επενδυτές και από την αγορά μπορεί να κάνει τη διαφορά, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι αξιόπιστες και θα γίνουν με επαγγελματικό τρόπο" υπογράμμισε ο Τρισέ χωρίς αναστολές. "Πωλείται η Ελλάς, ορμήστε!" είναι το σύνθημα που δίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έδειξε να υποκύπτει σε αυτές τις όντως τρομακτικές πιέσεις των Ευρωπαίων ομοϊδεατών του - τουλάχιστον αυτό συνάγεται από τις δημόσιες δηλώσεις του. "Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο" επέμεινε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φιγιόν, βάζοντας επιπλέον και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη να δηλώσει ότι "ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι συνυπογραφή στο λάθος δεν πρόκειται να υπάρξει. Αμεσος και βασικός στόχος μας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου".
ΕΥΡΩΔΕΞΙΟΙ
Ηγέτες - εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ή πολιτικό υπόβαθρο δεν υπάρχει στις πιέσεις των ηγετών της Ευρωδεξιάς προς τον Α. Σαμαρά. Απλούστατα ο Σαρκοζί και ο Φιγιόν, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι δεξιοί ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών λειτουργούν πρώτα απ' όλα ως εκπρόσωποι επιχειρηματικών συμφερόντων εταιρειών των χωρών τους που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στον διαμοιρασμό των ιματίων της ελληνικής δημόσιας περιουσίας είτε πρόκειται για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με εξασφαλισμένη πελατεία και υπερκέρδη είτε πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις γης και ακίνητα. Αυτό πρυτανεύει στη συμπεριφορά τους και έτσι καίτοι ομοϊδεάτης τους, ο Α. Σαμαράς θα δυσκολευτεί πολύ να βρει ευρω-συμμάχους στους κόλπους της Ευρωδεξιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου